IEA EBC

IEA EBC Annex 83: 2nd Working Meeting

April 21-22, 2021
USA

CET                                                                     Day 1: Wednesday April 21st

Annex plenary session and parallel sessions

10:00

     20 min

Link for plenary session:

Click here to join the meeting

 

Annex 83 status recap

Presentation of Annex status by Francesco Reda

Arrangements for the duration of parental leave of operating agent Tuominen

Status of SEB21 conference papers and other preparations

Preparing for the next ExCo meeting on June 15

Written Introductions in chat at the same time with the presentation:

  • Everybody present writes a short introduction of oneself to the chat (name, affiliation, country, subtasks that interests them)

10:20

    60 min

Subtask presentations A & B (15 min presentation + 15 min discussion each)

Presenting subtask summary and next steps

11:20

    15 min

Break

11:35

    60 min

Subtask presentations C & D (15 min presentation + 15 min discussion each)

Presenting subtask summary and next steps

12:35

   10 min

Preparing for today´s exercise

Presentation by Pekka Tuominen

Announcing date for the next meeting based on Doodle poll

Guidance for parallel sessions: mapping projects, initiatives and networks connected to the Annex for participants (Link) and updating common Gantt diagram

12:45

     60 min

Break

13:45

Duration decided by subtask leaders

Subtask planning – parallel sessions

Comparing subtask results and activities with original plan. Subtask planning and task sharing based on recognized needs.

 

Use the Teams link for your subtask when joining the parallel sessions:

 

Subtask A: Click here to join the meeting

Subtask B: Click here to join the meeting

Subtask C: Click here to join the meeting

Subtask D: Click here to join the meeting

 


 

CET                                                                      Day 2: Thursday April 22nd

Annex subtask leaders session, PhD talk and workshop

10:00

    120 min

Link for day 2:

Click here to join the meeting

 

Recap of subtask sessions and alignment for subtask leaders – (4x10 min presentations + 80 min discussion in the end)

  • Subtask D presents draft structure of the data collection template and other results (10 min)
  • All Subtasks present their results (10 min each)
  • Discussion for harmonizing subtask activities (all subtask leaders make notes, 80 min)

Parallel session with subtask session: PhD talk

Link for PhD talk: Click here to join the meeting

  • Chaired by Professor Maurizio Cellura
  • Presentations of PhD students

12:00

    120 min

Break

 

14:00

    60 min

 

 

 

 

 

Framework of PEDs globally

Chair Francesco Reda

  • Decarbonisation of Cities and Communities – Cities IEA TCP, By Helmut Strasser - Head of the energy department, interim. general manager of the Salzburg Institute for regional planning and housing (15 min)
  • Status of SET 3.2 preparation by Hans-Günther Schwarz, Chair of the SET-Plan Action 3.2 on Smart Cities and Communities (15 min)
  • PED definition details: insight from JPI and SET3.2 (15 min) TBA
  • PED definition development: insights from EERA by Han Vandevyvere, Project manager and senior researcher at EnergyVille (15 min)

15:00

   90 min

Subtask A workshop

 

16:30

   60 min

 

PhD talk

Link for PhD talk: Click here to join the meeting

  • Chaired by Professor Maurizio Cellura
  • Presentations of PhD students (see below)

17:30

   10 min

Closing words

Next steps presented by Pekka Tuominen

 


Speakers of PhD talks
1) Saeed Ranjbar - A novel framework for optimal implementation of thermal energy storage units in urban districts (positive energy districts)
Ph.D. student, CERC in Smart, Sustainable and Resilient Communities and Cities, Gina Cody School of Computer Science and Engineering, Concordia University, Canada
 
2) Ilaria Marotta - PEDs and energy flexibility: a case-study in a Mediterranean area
Ph.D. student, Eco-design Lab, Department of engineering, University of Palermo, Italy
 
3) Luigi Bottecchia - Prioritisation of interventions and measures in districts: a spatial decision support model to support policy makers
Ph.D. student, Institute of Renewable Energy, Eurac Research, Bolzano, Italy and Technische Universität Wien
 
4) Federica Leone - Territorial acupuncture through the use of Positive Energy District (PED): application proposals and comparisons between subpolar and Mediterranean climates
Ph.D. student, University of Catania, Italy
 
5) Navid Shirzadi - Integrated System Sizing and Adaptive Energy Management for Urban Energy Systems Using Deep Learning and Dynamic Programming
Gina Cody School of Engineering and Computer Science, Concordia University, 1455 Boulevard de Maisonneuve, Montréal, QC H3G 1M8, Canada